ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat
 
Menu - reklama

Zpráva o exkurzi

Zaniklé vsi na Bukové hoře


V mlhou zahaleném a drobným deštěm zkrápěném labském údolí se ráno v sobotu 5. listopadu v obci Malé Březno sešli účastníci v pořadí již třetí exkurze, kterou v tomto roce pořádalo naše občanské sdružení Středohoří sobě. Včetně tří opozdilců, kteří se k nám připojili až ve Vitíně, čítal náš počet tentokrát 26 osob.

Po odrecitování zahajovací básně, složené na počest exkurze, Honzou Kvapilem nebylo již třeba žádných dalších slov, neboť v sobě obsahovala všechny základní údaje o celé akci i varování před možnými nebezpečenstvími. Mohli jsme vyrazit.

Nejprve naše stopy zamířily k opuštěné samotě, označované na starých mapách jménem Gut. Po krátké prohlídce (ruiny stavení, sklep) jsme se vydali přes nádherné louky s výhledy směrem k Vitínu. Zde již dostala slovo hlavní hvězda našeho programu, historička Eliška Nová, která nás nečekaně vybavila několikastránkovým barevným průvodcem po vsi, obsahujícím mapy, dobové fotografie a stavební plány. Po Eliščině přednášce o historii, životě a stavebním vývoji zaniklé vsi Vitína a po následující diskuzi, jsme si prolezli pozůstatky některých staveb a sklepních prostor. Pak již nezbývalo, než se s romanticky působivým Vitínem rozloučit a pokračovat k další opuštěné a zarůstající vsi - Staré Homoli.

Po stručné informaci o historii Staré Homole se pro prohlídku této vsi rozhodla jen část účastníků, ostatní již kvapně zamířili směrem k vrcholu Bukové hory, kde jsme si mohli odpočinout a vychutnat občerstvení v Děčínské boudě. Jakmile do výše uvedeného zařízení dorazil poslední zbloudilec, mohli jsme si naplno užívat příjemného posezení a občerstvení, které nám hostinští, manželé Andokovi, připravili. Náhlé zlepšení povětrnostní situace během této pauzy nám dopřálo nádherný výhled do kraje. Neminuli jsme ani tzv. ledovou jámu, v tomto ročním období však již (či ještě) bez ledu.

Část účastníků se zde rozhodla pro dřívější návrat do Malého Března, takže jsme se s nimi rozloučili a v redukované podobě pokračovali do zaniklé osady Velké Stínky (základy domů, studna, dochované architektonické prvky, sklepení), kde se po krátkém úvodu do historie vsi rozpoutala mezi účastníky exkurze bouřlivá diskuze o využití takovýchto památek naší minulosti. Vzhledem k ubíhajícímu času musela být tato diskuze násilně přerušena, načež jsme vyrazili k nedaleké odvodňovací štole bývalého hnědouhelného dolu Svatý Gothard, od které nás kroky vedly k další opuštěné samotě Mauerschin. Po jejím shlédnutí jsme nasměrovali své kroky zpět do civilizace.

Za nadcházejícího soumraku jsme stanuli na okraji Zubrnic, kde jsme si mohli udělat představu, jak zhruba mohly vypadat námi navštívené, dnes však již opuštěné vsi. Tohoto momentu jsme využili k oficiálnímu zakončení exkurze, po němž se účastníci vydali dílem ke svým domovům a dílem k zubrnické restauraci.

za o.s. STŘEDOHOŘÍ SOBĚ

Jiří Šedivý

Za zajímavý postřeh z této exkurze považuji skutečnost, že oba zahraniční účastníci naší exkurze (Norsko, Slovensko) se nezávisle na sobě vyjádřili, že zdejší malebná krajina jim připomíná vzdálenou domovinu. Tak může se stát tento kraj cílem poutníků zblízka i zdaleka a ti či oni, budou se zde zajisté cítit tak dobře, jako doma...



Zahajovací báseň

Vitín, Stará Homole, Velké Stínky



Zdravím Vás, přátelé a milci Českého Středohoří,
doufejme, že dnešní exkurze se do našich srdcí vboří.
Aby toto uvítání,
včetně rad a varování,
nezměnilo se jen v páru a dým,
použiji prostý párový rým.
Akce této duší, jak někteří z Vás tuší,
není Mirek Dušín
neb Štětináč šedivý,
ale Jirka Šedivý!
Chytrou hlavou, co všechno ví a otázky zodpoví,
je dnes Nová Eliška, vychytralá jak liška.
(Promiň, lepší rým prý není k mání,
na Elišku se těžko něco shání.)
Buďte tedy vítáni na cestě do Vitína,
dnes čeká nás taková ruiniózní slitina;
slitina, jež sestává ze tří obcí:
Vitín, Velké Stínky a ještě starší Homole jsou v naší moci.

Nyní přednesu pár rad a varování:
Po častém sehnutí v houštinách zarostlých, nechť zdaří se zad narovnání.
Další rada nás brýlatých se netýká,
jen nešika s vyšlehnutím oka se potýká.
Hlídejte, kam kladete své podrážky,
neb kosti chodidel nejsou dobré skla zarážky.
Též můžete se probrat u dna
v místě, kde je stará studna.
Vzpomeňte na Pákistán a raději neopírejte se o zeď,
neb není hezký na zavaleného kamaráda pohled.
Šiřte kolem sebe hlučný ryk a různá klepání,
neb není milé s kancem setkání.

Doufám, že na dnešní exkurzi se slunce nezapře,
že nezažijem vážné rozepře,
že proderem se travou, houštím, bahnem do Zubrnic,
snad nezapomněl jsem už na nic.

Vlastně ano - tato akce organizovaná
sdružením Středohoří sobě
je určená tobě, tobě, ba i tobě.
Tímto končí rýmování, vyražme na putování.
A teď něčím bych to zapil - já, Honza Kvapil.






























Encyklopedie > Společnost > Neziskové organizace > Středohoří sobě > Exkurze po zaniklých vsích na Bukové hoře

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner