ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

ČLÁNKY A PŘÍSPĚVKY

Oslava v Milešově

„Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic – český obránce Vídně“

autor Věra Hroudová, 2010

Alej starých kaštanů, starodávné schodiště, nad ním na nevelkém vyvýšeném prostranství kostelík Sv. Antonína Paduánského - že nevíte, kde to je?! Není divu - však byl kostel také až do neděle 12. září 2010 trvale uzavřen, takže si asi umíte představit naše překvapení, když se uvnitř poměrně zchátralé a omšelé budovy kostela ukázala barokní nádhera v poměrně slušně restaurovaném a zachovalém stavu! Řeč je o Milešově, o kostele a hřbitově postaveném v letech 1675 - 1680 italským stavitelem a architektem Antoniem della Portou. Kostel byl tehdejším majitelem Zdeňkem Kašparem Kaplířem ze Sulevic koncipován jako rodinná hrobka rodu Kaplířů ze Sulevic, jimž patřil nedaleký zámek Milešov. Nad vchodem do kostela je umístěn kaplířovský znak. Ke kostelu v minulosti patřila ještě dřevěná zvonice, která však zanikla roku 1984.

12. září 2010 proběhla v Milešově oslava, při níž byl kostel dočasně otevřen; začala slavnostním průvodem z milešovského zámku do kostela. Oslavencem byl český šlechtic Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic (1611-1686), který se vyznamenal při obléhání Vídně osmanskými Turky a bez nadsázky se významně zasloužil o přežití křesťanské Evropy až do současnosti. Za své zásluhy také obdržel od císaře Leopolda I. maršálskou hůl.

Stotisícová armáda osmanských Turků oblehla 14. července roku 1683 Vídeň, bránu do Evropy. Císař Leopold I. jmenoval 72-letého českého šlechtice Zdeňka Kašpara Kaplíře ze Sulevic hlavním představitelem civilní administrativy Vídně, vojenským velitelem byl hrabě Ernst Rüdiger Starhemberg. Obrana obležené Vídně se stala klíčovým zájmem celé střední Evropy a celé evropské křesťanské civilizace, ale pomoc přicházela jen velmi pomalu. Kaplíř po 62 dnů hrůzného obléhání stál v čele města. Převzal i vrchní velení v době, kdy Starhem-Berga vyřadilo zranění. Teprve 12. září dorazila vojska v čele s andělskými husary polského krále Jana III. Sobieského a v bitvě u vrchu Kahlenberg byli Turci na hlavu poraženi.

Kaplířova zásluha na záchraně Vídně byla obrovská. Maršálskou šerpu a hůl dostal od císaře Leopolda na počátku prosince 1683. Pětasedmdesátiletý zemřel ve Vídni dne 6. října 1686. Do rodové hrobky bylo jeho tělo uloženo 20. října 1686.

Hlavní organizátor celé akce, PhDr. Milan Novák, rytíř Řádu Sv. Řehoře Velikého a major 14. dragounského regimentu, dokázal spolu s místními patrioty rozhýbat podnik, jehož se ve finále zúčastnily takové osobnosti jako rakouský velvyslanec v ČR Ferdinand Trauttmasdorff, maďarský velvyslanec v ČR László Szöke a diplomatičtí a vojenští zástupci Polska a Německa, přítomni byli čeští vojenští představitelé a zástupci místní samosprávy, ale hlavně spousta lidí v dobových krojích i s originálními mušketami, z nichž na závěr mše byly vypáleny čestné salvy za všechny země, které r. 1683 dokázaly porazit na hlavu Turky u Vídně... Děti plakaly, střelný prach nádherně smrděl, prostě vše bylo, jak má být..!

Mši svatou celebroval generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl, CSsR., k vidění byla originální maršálská hůl Zdeňka Kašpara Kaplíře. Organizátoři připravili i tabule s rodokmenem Kaplířů a dalšími pozoruhodnými údaji o oslavenci a jeho rodu.

Průvod se na závěr odebral na místní hřiště, kde bylo místním dětem podle tradice rozdáno rakouským diplomatem 62 pamětních čokoládových srdcí na památku oněch dvaašedesáti dní obrany Vídně.

Zážitek vskutku autentický až dojemný, za nímž jistě stála řada týdnů horečných příprav, a nelze než smeknout před organizačními schopnostmi, pílí a vytrvalostí organizátorů.

Kdo u toho byl, potvrdí, kdo nebyl, těš se na další podobnou akci, která snad bude i lépe propagována.

V článku byly použity údaje z následujících internetových stránek:
www.turistika.cz
www.historickaslechta.cz

Zajímavé informace rovněž na:
usti.idnes.cz



Encyklopedie > Současné cestopisy > Oslava v Milešově „Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic – český obránce Vídně"

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner