ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

ČLÁNKY A PŘÍSPĚVKY

Výlet na Ovčín

autor Jana Haasová, 2002

Cyklus "Z našich poutí"
Na dnešní den jsme si naplánovali výlet na poměrně málo známý středohorský vrch Ovčín, který se zvedá do výšky 431 m nad mořem západně od Lovosic. Na tento čedičový komolý kužel nevede žádná turistická značka. Trochu se té cesty obávám, ale říkám si, že v nejhorším zůstanu někde na úpatí, kde budu pozorovat květenu. a další zajímavosti.

Ráno začíná šedivou oblohou slibující déšť. Sedím ve vlaku a výlet ponechávám osudu, kolem Kralup prší dost vydatně, V Roudnici už je po dešti. V Lovosicích se oblačnost protrhává a sluníčko začíná nesměle svítit, ale je dusno a kopečky v oparu, Milešovku si víc domýšlíme než vidíme.

Louky podél silnice, to jsou barevné koberce utkané z trávy a květů čekanek, kozí brady, třezalky, jestřábníku, divizny, vikve, chrastavce, čičorky, hadince a dalších rostlin. Obilí zlátne...

Naše cesta vede vede po kraji lesa. Počasí je příjemné, občas zafouká chladivý vítr. Vzduch krásně voní. Místy již kvete dobromysl a řepík, fialový černohlávek, žlutý svízel syřišťový, kopretina chocholičnatá, starček přímětník, bodlák obecný a chrpa luční. Poléhavé listy kozince sladkolistého napovídají, že jsme v teplejší oblasti.

Všude kolem poletuje tolik motýlů - nejvíc bělásci, okáč bojínkový a další hnědí okáči. Potěší nás babočka síťkovaná a babočka admirál. S radostí konstatujeme, že letošní rok je na motýly mnohem bohatší než loňský. Něco kovově zlatozelenavého se zalesklo v trávě. Brouk zlatohlávek, který je v poslední době dost vzácný. Naposledy jsem ho viděla asi před dvěma roky na Řípu.

Málem bychom přehlédli úzkou cestičku, spíše stezku zvěře, která odbočuje vpravo do listnatého lesa a stoupá do vrchu. Napřed pozvolně, ale pak strměji. Přivádí nás k malé loučce, s vysokou trávou třtinou křovištní, kde kvete chrpa čekánek, hadinec, hvozdík kartouzek a bělozářka větvitá. Potěšíme se tou krásou, máme tu i částečný rozhled do kraje. Cestička nás přivádí ke "kamenné svatyni" - obrovským čedičovým balvanům, které obdivujeme. Jsou pěkně vyhřáté sluncem a doslova hýří barvami různých lišejníků - stříbřitě zelených, žlutavých, rezavých a je tu také ten černý, s nímž jsme se setkali před týdnem na znělcích Hrušovského vrchu. Vystupujeme mezi kameny a dostáváme se do pásma hustě rostoucích keřů, ponejvíce šípků a trnek, také tu roste kalina tušalaj s plstnatými listy. Cestička je tu uzoučká, tak akorát pro jednoho člověka. Poslední strmé stoupání a jsme na vrcholu s triangulačním bodem. Viktória! Tu cestu jsem zvládla!

Rozhlížíme se do kraje. Pěkný je pohled na Jezerku a vrchol Košťálova se zříceninou, Sutomský vrch, Boreč, Lipskou horu, Lhotu, Milešovský Kloc a Ostrý. Milešovka se nám stále schovává. Místo, na němž se nacházíme, je úžasné. Malá náhorní plošina s kvetoucími hvozdíky, bělozářkami, chrpou čekánkem, hlaváčem bledožlutým. Roste zde bílý čistec přímý, bodlák máčka ladní, rozchodník velký a zaujme nás intenzivní vůně mateřídoušky.

Sluníčko žhne, a to mají motýli rádi. Nejvíc je tu okáčů bojínkových, mihne se modrásek a tentokrát k nám zavítá i perla Českého středohoří, otakárek fenyklový. Jeho třepotavý a rychlý let je fascinující. Na na pár vteřin usedne, ale zas letí a vrací se, poletuje sem tam jakoby něco hledal a po chvíli nachází - odněkud přilétne druhý otakárek a teď poletují spolu a kolem sebe, rychle mění směry, stoupají, dotýkají se a zase se rozletí a znovu... A již se objeví další dvojice otakárků... Jsme svědky jejich svatebních letů... Nesmím zapomenout ani na včely a čmeláky, kterých je tu také hodně, zejména čmeláků skalních, jsou černí a mají výrazně oranžový zadeček.

Sedíme tu tiše a s nábožnou úctou k naší milované krajině a vůbec k Přírodě, která j rozdává radost a pocity štěstí - je rájem na Zemi


Encyklopedie > Cestopisy > Výlet na Ovčín

Úvod
Napište nám 
Copyright