ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat

Výlet na Plešivec a Oltářík
cyklus: Neznámé středohoří

Hrádek Oltářík (Děkovka, Hrádek) je často turisty navštěvován, z Třebívlic po modré, z Třebenic nebo od Lipské hory po červené, z Podsedic, …, láká především svými nádhernými výhledy, miniaturním hrádkem i postavou jeho stavitele, předobrazu „přeběhlíka“, husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic.

Pozornosti turistů uniká nedaleký asi o sto metrů nižší vrch, uzavřený vysokým plotem do soukromé ohrady vysoké zvěře, s ještě nádhernějším kruhovým výhledem, skalnatým čedičovým vrcholem s teplomilnou květenou, jmenovec významného kopce středohoří s ledovými jámami na pravém břehu Labe - Plešivec.

Plešivec u Vlastislavi jsme naposledy navštívili před čtyřmi lety a zpráva o něm je zahrnuta do dále uvedeného příspěvku, ale bylo to k večeru a za špatného počasí, tentokrát bylo počasí „výletové“ a termín návštěvy vhodnější, i když některé zdejší kytičky již byly odkvetlé (tařice, zárazy, …).
Kruhové výhledy u Vlastislavi

Oba kopce jsme spojili do jednoho výletu o délce asi 10 km, odpovídající našemu momentálnímu fyzickému stavu. Auto jsme zaparkovali na návsi ve Vlastislavi pod starověkým hradištěm bájných Lučanů a vydali se přes obec k červené značce a po silničce do osady Chrastná. Příjemně nás překvapily lány ječmenu a pšenice, vzácné v současnosti na našich polích, k zamyšlení byl i pohled na vykotlaný Vršetín.

V Chrastné s malým, momentálně téměř vyschlým rybníčkem se dvěma vodníky a starou vrbou silnička končí a červená pokračuje polní cestou po levé straně Plešivce. Přístupem přes ohradu je až druhý žebřík za Plešivcem, trochu zestárl, jedna příčka byla podezřelá, ale s opatrností bezpečná, cesta k loučce křovím byla prosekaná, na konci malé loučky před stromy pak stoupá mírně vyšlapaná stezka ke skalnatému vrcholu.

Nedaleko kóty na hřebínku Plešivce je nově zřízená vrcholová kniha.

Jako památku na naši před čtyřmi roky zemřelou kamarádku Haničku přidávám do souboru fotografií vrcholové foto z jednoho z našich posledních společných výletů z konce roku 2009.

Druhý cíl našeho výletu hrad Oltářík není třeba představovat, uvedu pouze novinky, brána do hradu dostává novou tvář, u cesty leží velká hromada kamenů a pravý bok je již vyzděn asi do dvou metrů (zda jde o realizaci následující vyhlášené zakázky přede dvěma lety, ani jaký je rozsah oprav jsem nezjišťoval), i na Oltáříku byla instalována nová vrcholová kniha.
www.lesycr.cz

Výhledy z obou kopců byly toho dne nádherné. Za Sedlem s Ronovem a Vlhoští se ukázal i Ještěd, vpravo od nich pak kopce u Bezdězu, na jihu byla tušit Praha a za údolím Ohře Brdy, Džbán a západní část Krušných hor (v tu chvíli jsem zalitoval, že používám pouze běžný fotoaparát).

V této době nesmí chybět ve středohoří zlatohlávek, královna středohoří, ten nás uvítal u silničky pod Oltáříkem na křižovatce modré s červenou.

Výlet nás starší na první pohled upoutal přeměnou obcí Děkovka a Chrástná oproti minulosti, jsou čisté, domy i zahrádky perfektně upravené, lahodí oku.

Tentokrát jsme závěr výletu s pivečkem při cestě autem ani nepředpokládali, navíc místní hospoda ve Vlastislavi otvírá až v šest hodin večer a výbornou restauraci v Kocourově jsme z časových důvodů minuli bez zastavení.

Ladislav Buka
KČT TJ Glaverbel Czech Teplice

Mapa převzata z mapy.cz.
























Turistika > Turistické trasy > Neznámé středohoří L. Buky > Výlet na Plešivec a Oltářík

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner