Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
Vyhledat
O stránkách







ČLÁNKY A PŘÍSPĚVKY

Na Lovoši

autor Jana Haasová, 2002

Cyklus "Z našich poutí"

ve Tvém nitru kdysi hořel oheň,
z jehož žáru se zrodil život...

Takový je Lovoš, plný bohatého života a radosti. Však je také, podobně jako Milešovka, Mekkou milovníků Středohoří. I Poutníci vystupují každým rokem k jeho vrcholu, aby se poklonili krásám středohorské krajiny včetně Labe, které jí protéká v hlubokém, nádherném kaňonu.

14. září 2002 jsme se vydali z Malých Žernosek po žluté značce podél Milešovského potoka, jehož. průzračnou vodu jsme obdivovali. Příroda na nás dýchla už podzimem, listy stromů a keřů začínají chytat ponenáhlu nažloutlé a karmínové odstíny a některé se již snášejí k zemi. Naše cesta vede smíšeným lesem dubů habrů a buků. Náš obdiv vyvolal na západní straně Malého Lovoše (Kibičky). který je tvořen znělcem, i teplomilný kaštanovník jedlý (Castanea sativa Miller). Kvetou už jen ty opozdilejší rostliny, zvonky, řebříček, chrpa luční a jestřábník. Tušíme, že ve skalkách Velkého Lovoše se setkáme s více druhy květů. Počasí nám přeje, i když předpověď pro severní Cechy příliš příznivá nebyla. Je typické „babí léto“, sluníčko příjemně hřeje. V lese na nás občas upozorní svým křikem sojka, poznáváme hlas žluny, datla černého a brhlíka.

Naše cesta pokračuje po modré značce. A to už jsme ve svahu Velkého Lovoše. Po chvíli se nám otevře nádherný pohled na Kletečnou, Milešovku, Ostrý, Milešovský Kloc a další kopce. Díváme se na ně s nábožnou úctou. Pak pokračujeme dál, po levé straně nás zaujmou skalky poskládané pravidelně i nepravidelně z různě velkých čedičových kvádrů. Zdejší pórovitý čedič víc než kde jinde vydává svědectví o vulkanických dramatech Země. Vpravo je jeden z nejstrmějších a nejhlubších srázů kamenné suti, s jakým se můžeme ve Středohoří setkat. Úžasné kamení, v němž rostou duby a lípy. Otevírá se před námi další úchvatný panoramatický pohled na Hazmburk, Ovčín, Boreč, Sutomský vrch, Jezerku, Košťálov. Vršetín, Děkovku, Solanskou horu a lounské kopce.

Prohlížíme si pozorně i skalky. Ohněm zrozený životadárný kámen je často ozdobený kresbou různě zbarvených lišejníků, mezi jednotlivými kameny se uchycují rostliny. Ty odkvetlé nás zaujmou zajímavými tvary listů. Některé ještě kvetou - žlutá drobná mochna, hvozdík kartouzek hadinec obecný, zvonek kopřivolistý s velmi drobnými květy, bílý čistec přímý, kakost krvavý. Mateřídouška na sebe upozorní vůní. Na skalním ostrohu pod příkrým suťovým svahem kvete rostlina s dlouhými stonky, k níž si netroufáme slézt, abychom ji blíže určili. Tu a tam prolétne motýl — menší perleťovec a žluťásek (pravděpodobně jižní).

Potkáváme turisty, samotné i skupiny a také skautské oddíly. „Tady je tak nádherně!“, zvolá nadšeně ke svým kamarádům malý skautík — zřejmě tento oddíl navštívil Středohoří poprvé. Všichni se tu rozhlížejí do kraje a zajímají se o jednotlivé kopce. Máme radost, že se Středohoří těší velkému zájmu.

A to už jsme na vrcholu, odkud je rozhled ze všech stran. Velkým kontrastem středohorským kopečkům i Krušným horám je pak rovina směrem k Praze, jíž dominuje Říp. Panorama krajiny dokresluje modrá obloha s kumuly zajímavě seřazenými do řady. Rozhlížíme se do kraje, ale pozorujeme i všechno kolem nás, zejména skalky s květenou a zvláštně rostlé duby, které jsou nízké s rozložitými korunami, podobně rostlé stromy najdeme na jihu Evropy.

K dovršení naši radosti přilétá „On“. „Podívejte se, to je perla Českého středohoří!“, upozorním na otakárka fenyklového, který kolem nás poletujíc usedne na nejbližší kámen a rozevře svá nádherná křídla proti slunci. Pozorujeme motýla nejméně dvě minuty než odletí. Poslední dotek léta. A pak i my usedáme na vyhřáté kameny plní hlubokých dojmů a radosti, jsme šťastní. Všichni lidé, kteří doputovali až sem, mají stejné pocity jako my. V tom je kouzlo Lovoše a celého Středohoří, které dovede pohladit po duši a rozdává lásku kolem sebe.

Jak říká Emil Filla:
       „Nikde není tak krásně jako tady...“



Encyklopedie > Cestopisy > Na Lovoši




Úvod   Napište nám   Copyright

Tato stránka byla naposledy aktualizována 4. 9. 2010


 České středohoří
Kouzla krajiny 
ceskestredohori.cz