ceskestredohori.cz
turistický
informační portál

Úvodní strana
Turistika
Encyklopedie
Ubytování a rekreace
Přehled akcí
Obchod / e-shop
Služby
Odkazy
O stránkách
Vyhledat
 
Menu - reklama

Zpráva z exkurze
hrady v údolí Labe I.


27. října 2007 se uskutečnila první z plánované série exkurzí, věnované hradům v údolí Labe, zaměřená tentokrát na čtyři lokality na pravém břehu Labe severně od Ústí nad Labem. Průvodcem nám byl archeolog J. Šedivý, který se tomuto tématu podrobně věnoval. V lehce mlžném podzimním ránu se nás ve Svádově sešlo celkem dvacet šest a tři psi.

První lokalita, která byla na programu, se nachází přímo ve Svádově. Zdejší hrad s hospodářským dvorem byl v baroku přestavěn na zámek, který však posléze zanikl a na jeho místě byla postavena vila. Pod ní se dosud nacházejí historické sklepy, které jsme však vzhledem k nepřítomnosti majitele neměli možnost prozkoumat. Náš průvodce nám však podal zajímavý výklad a ukázal historické plány i dobová vyobrazení. Poté jsme si prohlédli dvouobloukový klenutý (snad již renesanční?) most a v přilehlé zahrádce také část kamenného okenního ostění.

Poté jsme se již vydali vzhůru Svádovem. Krátce jsme se zastavili ještě u renesančního svádovského kostela se dvěma krásně zdobenými branami a pak už jsme stoupali do Olešnice a dále lesem nad tuto ves ke zřícenině hradu Varta. Z hradu, patřícího kdysi Vartenberkům, příliš mnoho zdiva nezbylo, pozůstatky hradu by se daly označit za „drnoberk“ (a přiznejme rovnou, že ani s dalšími lokalitami toho dne to nebylo lepší), zajímavá však byla pěkně dochovaná soustava příkopů a valů.

Po opět příkladném a vyčerpávajícím výkladu a krátké zastávce, vyplněné svačinou, jsme se vydali podzimním lesem a lukami do Velkého Března. Tím jsme ovšem ztratili pracně nabyté výškové metry a čekalo nás opět stoupání. Počasí nám příliš nepřálo, k podzimní mlze se přidalo mrholení, cesta barevným podzimním lesem však byla příjemná. Po delším stoupání jsme dosáhli vrcholu jednoho z kopců nad Velkým Březnem a stanuli na lokalitě zvané Pustý zámek. Následoval další zajímavý výklad k dějinám a stavební podobě hradu a poté opět svačina.

Na Pustém zámku byla ukončena oficiální část exkurze, dále – k poslední hradní zřícenině – nás pokračovalo již jen osm. Zastavili jsme se ještě u nedaleké lesní studánky s lahodnou vodou, která vyvěrá nedaleko zříceniny hradu, a pak se vydali přes Fráž směrem k Leštině. Po dvojím bloudění na nás nakonec vykoukl kopec nad Leštinou, nesoucí na sobě pozůstatky hradu neznámého jména. Náš průvodce Jirka Šedivý vůbec nepřeháněl, když nás lákal, že Leština je nádherné místo. Kouzlo této lokality nás opravdu uchvátilo. Nechyběl však samozřejmě ani odborný výklad nad plánem terénní situace.

Po delším čase stráveném na hradě a v jeho okolí jsme se vydali dolů do Leštiny a vychutnávali si přitom barvy podzimu, které příroda na listí stromů rozehrála. Z Leštiny jsme pak pokračovali po zrušené železniční trati do Velkého Března. Úmornou cestu po klouzajících pražcích ozvláštnilo setkání s drezínou Zubrnické muzeální železnice. Ve Velkém Březně pak tato zdařilá podzimní exkurze definitivně skončila.

Za o.s. Středohoří sobě Eliška Nová

Čtěte také:
Exkurze "Hrady v údolí Labe II."
Exkurze "Hrady v údolí Labe III."








Encyklopedie > Cestopisy > Zpráva z exkurze - hrady v údolí Labe I.

Úvod
Napište nám 
Copyright
Dolní banner